Tipy pro efektivní komunikaci s lékařem - Lupénka pod kontrolou

Tipy pro efektivní komunikaci s lékařem

Ať už vás čeká pravidelná kontrola, plánované vyšetření, nebo akutní konzultace, je dobré se na návštěvu lékaře pečlivě přichystat. Díky přípravě budete do ordinace vstupovat klidnější, rozhovor bude pro obě strany efektivnější a přínosnější a vy lékaři při dialogu o vašem zdraví budete rovnocenným partnerem. Co všechno byste si tedy měli dopředu promyslet?

Sepište si témata, o kterých je pro vás důležité mluvit. Návštěva zdravotnického zařízení představuje do jisté míry stresující událost. Pokud si své myšlenky budete rovnat až nahlas před lékařem, bude váš projev nejspíše zdlouhavý, překotný nebo chaotický a hrozí, že nestihnete říct všechno, co máte na srdci.

Mějte připravený přehled užívaných léků. Pokud berete více léků a některé teprve krátce, nemusí být snadné si pamatovat jejich přesný název. Do soupisu uveďte také volně prodejné přípravky, které někdy užíváte. Lékař tak bude moci mimo jiné zkontrolovat, zda se tyto léky vzájemně neovlivňují s předepsanou léčbou.

Nebojte se ptát. Nespoléhejte se na to, že si všechny dotazy ohledně lupénky a její léčby bez problémů vybavíte v ordinaci. Abyste si byli jistí, že na nic důležitého nezapomenete, napište si je na papír, do diáře nebo mobilu.

Na formulaci vašich dotazů záleží. Při přípravě otázek si vždy zkuste představit, co všechno se po jejich položení můžete dozvědět. Inspirovat se můžete následujícími formulacemi: Stalo se mi, že jsem lék zapomněl vzít, jak se tomu příště vyhnout? Mohli bychom si prosím znovu připomenout, jak mé léky v těle fungují? Jaké další možnosti léčby připadají v úvahu, pokud současná terapie nebude dostatečně účinná?

Informace si nejlépe zapamatujete, pokud si je zkusíte zopakovat nahlas vlastními slovy. Někteří lékaři vás k takovému shrnutí důležitých bodů vyzvou sami, ale pokud ne, můžete si klíčové informace v závěru vaší návštěvy u lékaře zrekapitulovat nahlas i bez vyzvání.

Vezměte si s sebou doprovod. Pokud cítíte, že při návštěvě lékaře budete potřebovat podporu blízkého člověka, požádejte ho o doprovod. Lékaři tuto potřebu chápou a podporují.

Připraveno ve spolupráci se specialistkou klinicko-pacientské komunikace PhDr. Pavlou Banýrovou.

Další informace na téma efektivní komunikace s lékařem naleznete v záznamu z našeho webináře ZDE.